Leuke weetjes over het fenomeen: ‘spiegel’

Een spiegel is voor eigenlijk iedereen wel een bekend voorwerp, maar niet iedereen heeft ze (genoeg) in huis. Het zijn namelijk prachtige exemplaren die je op veel verschillende manieren door het leven heen kunnen helpen. Je kan een kamer groter laten lijken door ze op een tactische plek neer te zetten, maar je kan optisch ook meer licht creëren. Natuurlijk kennen we ook allemaal het verhaal van het bijgeloof dat scherven geluk brengen als we er eentje laten barsten, maar er zijn ook weetjes die minder bekend zijn. 

In de Bijbel werd de spiegel al als voorwerp genoemd

Voor velen is het een onbekend weetje dat spiegels ouder zijn dan de weg naar Rome. Ze werden namelijk al in de Bijbel genoemd. Het vermoeden is dat de eerste spiegel werd omschreven als de weerspiegeling in een wateroppervlakte ver voor Christus. Ter onderbouwing van dit verhaal zijn er exemplaren tijdens opgravingen gevonden uit de Romeinse tijd. Toen waren ze van glas en later werden ze van kwik gemaakt. Vanwege het gevaar dat kwik met zich mee brengt zijn deze in de 19e eeuw verboden en wordt er nu een chemische reactie in combinatie met zilverpapier of aluminium gebruikt. 

Zelfs op de maan

Het klinkt misschien gek dat je een spiegel kan vinden op de maan maar het is toch echt zo. Nu is het niet zo dat de exemplaren die op de maan te vinden zijn van nature daar voorkomen. De mens heeft ze daar geplaatst om praktische redenen. Zo kunnen we nu door ernaar te kijken, weten wat de afstand is tussen de aarde en de maan. Op die manier krijgen we informatie over hoe het heelal in elkaar zit, hoe de onderlinge bewegingen zijn en hoe de aard een de maan ten opzichte van elkaar bewegen. 

Een atomaire geeft licht

Als we het over spiegels hebben dan denken we vooral aan het weerkaatsen van lichtinval waarbij de hoek van de lichtinval is ook de hoek van de lichtuitval is. Bij atomaire exemplaren komt er licht vrij door de materie waarop gereflecteerd wordt. Het zijn bijzondere exemplaren omdat er sprake is van een elektromagnetisch veld waarin neutrale atomen reflecteren, maar ze bestaan echt. 

Een akoestische reflecteert geluid

Spiegels reflecteren altijd het licht dat erop valt, maar er zijn ook varianten die geluid reflecteren. Ze worden akoestische exemplaren genoemd en zijn bekend van hun inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om vijandige vliegtuigen tijdig te detecteren waren er toen nog geen radars, maar werden akoestische spiegels ingezet. 

Een telescopen is ook spiegel

Als je het hebt over een telescoop dan zou je niet direct denken aan een spiegel. Toch is een telescoop eigenlijk ook een spiegelmodel. Hij werkt anders dan dat we thuis gewend zijn, maar de werking is wel hetzelfde. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van zogenaamde straalsplitsers. Een deel van de inval behoudt zijn rechte koers en de rest buigt 90 graden af. Vooral in de astrologie maar ook in de biologie worden telescopen gebruikt. Kijk ook eens naar mooie baklijsten